Onderhoud gazon

In deze maanden begint het lente seizoen en dus bij uitstek de groeimaanden. In deze is periode het noodzakelijk om tenminste tweemaal per week uw gazon te maaien. Het gras groeit sneller door de hoge luchtvochtigheid gecombineerd met hogere temperaturen. Let op dat u uw grasmaaier niet korter afstelt dan 3 centimeter.

Gras verticuteren

Om optimaal te genieten van een strak mooi groen gras is gras verticuteren van groot belang. Het dode materiaal zoals bladeren en grasafval zorgt ervoor dat schimmels zich kunnen ontwikkelen. Er ontstaat een soort vilt laag op het gras, waar weinig water, licht en lucht doorheen kan komen. Hierdoor blijft het gras vochtig en zuur, waardoor mosgroei ontstaat. Om dit te voorkomen moet het afval ‘uitgekamd’ worden, oftewel het gras verticuteren. Hierdoor houdt u het gras schoon en gezond.

Hoe verticuteren?

U heeft de keuze uit twee verschillende manieren om uw gras te verticuteren: handmatig of machinaal. De oppervlakte van het gras is van groot belang bij de keuze uit handmatig of machinaal verticuteren.

Handmatig gras verticuteren

Het handmatig verticuteren van gras gebeurt met een verticuteerhark, ook wel een verticuteerkam genoemd. Let op: verticuteren met de hand is wel een arbeidsintensieve klus. De verticuteerhark is dan ook meer geschikt voor een kleiner oppervlakte aan gras en geen aanrader voor een groot oppervlakte aan gras!

Gras verticuteren met een verticuteermachine 

Voor een grote oppervlakte kunt u beter een verticuteermachine gebruiken. Het is namelijk redelijk zwaar werk om grote stukken handmatig te verticuteren. Een verticuteermachine is, vergeleken met de verticuteerhark, minder inspannend. Daarnaast is een verticuteermachine ideaal geschikt om efficiënt het afval van het gras te verwijderen.

Gras maaien

Regelmatig uw gazon maaien is absoluut noodzakelijk bij goed gras onderhoud. Wij adviseren u om het gras eenmaal per week te maaien, in het voorjaar zelfs tweemaal per week. Besteed voldoende aandacht aan uw gazon om uw gras optimaal verzorgd te houden en om de kans op onkruidvorming en grasziektes te verkleinen. U kunt dan volop genieten van een mooi groen grastapijt.

Hoe kort moet het gras?

Maai het gras in het begin niet te kort.  In het voorjaar is een lengte van 3 centimeter genoeg. Tijdens de zomermaanden is het beter als het gras wat langer blijft, vooral bij extreme droogte (+30⁰C).  Houd het gras dan op 4 cm. Dit om uitdroging en verkleuring te voorkomen.

Gras bemesten

Mei is weer de maand van het bemesten van het gazon. Regelmatig het gras bemesten is belangrijk voor het krijgen van een dicht, mooi groen grastapijt. Gras kan alleen goed groeien wanneer er voldoende voedingsstoffen aanwezig zijn. Het bemesten van gras is dus van optimaal belang. Door de bemesting wordt het gras minder gevoelig voor grasziekten en schimmels, waardoor er minder mosvorming ontstaat. Daarnaast verkleurt het gras minder snel.

Indien u bemest met droog weer, zorg er dan voor dat u hierna gaat sproeien om brandplekken te voorkomen. Let bij het bemesten ook op de juiste dosering. Te weinig is niet goed, maar te veel ook niet.

Gras sproeien

In het lente seizoen is het noodzaak om tijdens droogte periodes regelmatig te sproeien. Vooral de wind zorgt voor verdamping van het water met als resultaat dat de grond snel kan uitdrogen. Water is een eerste levensbehoefte voor gras. Te weinig water is niet goed, maar te veel water ook niet. Het is dus zaak dat u dit goed in de gaten houdt.

Wanneer gras sproeien?

Wanneer moet u het gras sproeien? U kunt het gras op alle tijden van de dag sproeien, ook in de volle zon. Bij beginnende verdroging kleurt het gras enigszins blauw. Dit kunt u snel verhelpen door het dan ook meteen te sproeien. Wacht niet tot zonsondergang, het kan dan al te laat zijn.

Hoe lang gras sproeien?

U kunt beter één keer per week lang sproeien (zeker een half uur) dan iedere dag een beetje. Het is altijd beter om verdroging te voorkomen. Onkruid en grasziekten krijgen dan veel minder kans zich te ontwikkelen.

Onderhoud gazon uitbesteden?

Wij kunnen het onderhoud aan uw gazon voor u verzorgen. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.

tags: L-elementen voor tuin, betondelen in U-vorm