Page
Hoe kies je het juiste hout voor je vlonder: Een gids voor houtsoorten

Hoe kies je het juiste hout voor je vlonder: Een gids voor houtsoorten

Een vlonder kan een zeer mooie toevoeging zijn aan je tuin of terras, hierbij zorgt het voor een heerlijk warme en natuurlijke uitstraling. Voordat je daarentegen aan de slag gaat met het bouwen van je vlonder, is het belangrijk om het juiste soort hout te kiezen. Er zijn namelijk verschillende houtsoorten beschikbaar die allemaal hun unieke eigenschappen en voordelen hebben. In deze gids zullen we dan ook een aantal populaire houtsoorten bespreken en tips geven voor het kiezen van het juiste hout voor jouw vlonder, zo kan jij namelijk de goede keuze maken en binnenkort in het heerlijke weer genieten van jouw eigen vlonder.

 

Hardhout vs. Zachthout

Er zijn een aantal keuzes die je moet maken bij het maken van je vlonder, maar een van de eerste keuzes die je moet maken is of je nou eigenlijk hardhout of zachthout wilt gaan gebruiken. Hardhout, zoals Bankirai of Teak, is duurzaam en heeft een lange levensduur. Het is namelijk bestand tegen vocht en rot, waardoor het eigenlijk ideaal is voor buitentoepassingen zoals een mooie vlonder. Zachthout daarentegen, zoals grenen of vuren, is goedkoper dan hardhout maar heeft over het algemeen een wat kortere levensduur en is minder bestand tegen de weersinvloeden. Mocht je dus willen gaan voor de levensduur en duurzaamheid van je vlonder, dan is hardhout de beste keuze voor jou!

 

Populaire houtsoorten voor vlonders

  1. Bankirai: Bankirai is een zeer duurzame houtsoort die voornamelijk bekend staat om zijn lange levensduur en natuurlijke uitstraling. Het heeft een mooie warme kleur en is bestand tegen onder andere vocht en schimmels. Bankirai is echter wel duurder dan veel andere houtsoorten, dus het is wel een investering.

 

  1. Douglas: Douglas hout is een populaire keuze voor vlonders vanwege zijn duurzaamheid en natuurlijke uitstraling. Het heeft een warme roodbruine kleur en is erg goed bestand tegen vocht en schimmels. Douglas hout is daarbij ook nog eens relatief betaalbaar, waardoor het een goede keuze is voor wie een beperkt of een wat kleiner budget heeft.

 

  1. Meranti: Meranti is een houtsoort die afkomstig is uit Zuidoost-Azië en staat voornamelijk bekend om zijn mooie rode kleur en duurzaamheid. Het wordt vaak gebruikt voor buitentoepassingen zoals vlonders vanwege zijn goede bestendigheid tegen vocht en schimmels.

 

  1. Lariks: Lariks is een houtsoort die afkomstig is uit Europa en staat vooral bekend om zijn duurzaamheid en stevigheid. Het heeft een lichtgele tot roodbruine kleur en is net zoals de andere soorten hardhout goed bestand tegen vocht en schimmels. Lariks hout is daarbij ook relatief betaalbaar en wordt door zijn stevigheid ook vaak gebruikt voor vlonders en andere buitentoepassingen.

Tips voor het kiezen van het juiste hout

Als je echt wilt weten welke soort hout bij jouw vlonder past, zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden. Zo is het belangrijk om rekening te houden met onder andere de locatie van de vlonder en de mate waarin deze daadwerkelijk wordt blootgesteld aan vocht en andere weersinvloeden. Ook is het verstandig om te letten op de duurzaamheid en onderhoudsbehoefte van het hout. Houd daarnaast ook rekening met je budget en persoonlijke voorkeuren wat betreft kleur en uitstraling, het moet natuurlijk wel passen bij jouw persoonlijke smaak.

 

Douglas vlonderdelen bestellen

Als je ervoor hebt besloten om Douglas hout te gaan gebruiken voor je vlonder, kun je ervoor kiezen om gewoon Douglas vlonderdelen te bestellen. Deze vlonderdelen zijn vaak al op maat gezaagd en voorzien van groeven voor een makkelijke installatie. Bij het Douglas vlonderdelen bestellen bespaar je tijd en moeite en ben je verzekerd van kwalitatief hout voor je vlonder, zodat je snel optimaal kan genieten.