Ook je tuin verdient een goed lichtplan

led buitenverlichting

De tuin is steeds vaker een verlengstuk van de woonkamer, van het binnen leven, zomer en winter. Tijdens de tuinaanleg wordt veelal gekeken naar de zichtlijn vanuit het woongedeelte en hoe de sfeer in de tuin aansluit bij de woonbeleving binnen. Aan de andere kant vragen we van de tuin ook het echte buitenleven gevoel. Al deze zaken bepalen welke planten, potten, buitenkeuken, welk meubilair en type bestrating er gekozen wordt. Overdag ziet het er dan uiteindelijk precies uit zoals je het graag wilt, toch kan goede verlichting de avond vaak een extra dosis charme geven. De tuin, het balkon of terras krijgt dan iets speciaals door de goed gekozen led buitenverlichting.

Praktische charme

Led buitenverlichting is een echte uitkomst. Er zijn geen lampen die continue vervangen moeten worden, wat de aanschafprijs uiteindelijk een stuk goedkoper doet uitkomen. Een led buitenlamp levert wel tot 50.000 uren verlichting, zonder dat er onderhoud aan verricht hoeft te worden. Daarnaast is led verlichting op zichzelf een stuk goedkoper dan traditionele verlichting. Je bespaart tot wel negentig procent en profiteert van dezelfde helderheid of kleur die je van de gloeilamp gewend bent.

Een prettig verlichte oprit of een veilig looppad, goed overzicht bij de voordeur, het zijn belangrijke locaties waar verlichting essentieel is en led buitenverlichting kan daarbij helpen. De helderheid van deze led buitenverlichting geeft, naast een sfeervolle entree, tegelijkertijd een goede inbraakbeveiliging wanneer je er een bewegingsmelder mee combineert. Je hoeft je daarnaast ook geen zorgen te maken over de levensduur wanneer de led buitenverlichting regelmatig aan- en uitgeschakeld wordt.

Een buitenlamp moet op zijn minst spatwaterdicht zijn, afhankelijk van de plek waar je de lamp installeert. Om te weten hoe goed buitenverlichting tegen water bestand is let je op de IP-waarde. Een IP van vierenveertig vertelt dat de lamp alleen geschikt is voor overdekt buitengebruik en in vochtige ruimtes binnen. Wil je de lampen buiten plaatsen waar geen beschutting is, kies voor de IP vijfenzestig, dan kan een regenbui absoluut geen kwaad.

Je eigen buitenleven

Met een goed verlichtingsplan voor de tuin, het terras of het balkon weet je zeker ook in de avond te kunnen genieten van het buitenleven. Soms komt led buitenverlichting het best tot zijn recht wanneer je spots gebruikt. Geplaatst in de grond ontstaat weer een heel ander lichtspel dan bij het type spot dat als schijnwerper in de aarde gestoken kan worden. Wandverlichting verrast op een heel andere manier. Het is bijvoorbeeld mogelijk de lichtstraal naar boven, of juist naar beneden gericht te laten schijnen. Een combinatie van beiden levert zelfs een bijzonder fraai grafisch schouwspel op.

Led buitenverlichting is er in verschillende kleurtinten. Niet alle plekjes, als een voor- of achterdeur, of een deur in de tuinafzetting, vragen om een heldere uitlichting. Op sommige plekjes is een wat zachter licht juist prettiger. Let daarom op de kleurtemperatuur van de led buitenverlichting. Hoe hoger het getal, hoe meer helderheid je kunt verwachten. Zo kun je kunt spelen met verschillende kleurtemperaturen om de voor jou optimale sfeer te creëren. Een goed uitgedacht lichtplan waarin de juiste verlichtingsmogelijkheden worden toegepast levert een mooie balans met een optimale sfeerbeleving.