Pergola’s

Met een pergola kun je allerlei ruimtelijke effecten creëren en eindeloos variëren. Zo kan hij dienen als overdekte parkeerplaats of het tuinpad accentueren. Of gebruik hem als terrasoverkapping en maak van je terras een romantische buitenkamer waar je heerlijk kunt tafelen of je in alle rust kunt terugtrekken.

Houten pergola’s

Houten pergola’s zorgen voor hoogtes en sfeer in uw tuin. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. U kunt ze los in uw tuin plaatsen maar uiteraard ook aan uw huis of schuur bevestigen voor een beschut terras. U kunt uw pergola laten begroeien met klimplanten zoals druiven, rozen of klimop. Een rijk begroeide houten pergola is een prachtige aanvulling op de tuin.

Aankleden

Een pergola of terrasoverkapping kun je laten begroeien met klimplanten. Want, een buitenkamer of terras zonder groen kan eigenlijk niet. Planten die over pergola’s groeien zijn forse groeiers. Het is leuk als de bloemen of vruchten onder de pergola hangen. Voorbeelden: druif, kiwi, blauweregen en klimrozen. Verbaas je over de groeikracht van één druif, in zijn eentje begroeit hij de hele gevellengte. Plant snelgroeiende klimplanten, die langs de palen kunnen groeien, zoals een Clematis. Zo ontstaat een groene overkapping.

Naast planten kun je langs het dak van de pergola kleine lampjes hangen. Langs de grenzen van de pergola kun je borders met hoge planten aanleggen, zoals Perovskia en Toorts (Verbascum). Deze zorgen niet alleen voor een kleurige omlijsting van de ruimte onder de pergola, ze creëren ook intimiteit zonder dat het zicht op de tuin wordt belemmerd.

Verzorgen

Als de plant aan het eind van de overkapping is aangekomen, laat hem dan terug groeien via een nieuwe draad. Een druivenplant kan zo bijvoorbeeld wel twaalf meter lang worden. Door het vele snoeien maakt een druif extra groot blad, dit geeft heerlijk koele schaduw op je terras

 Advies

Voor vragen of advies, neem gerust contact met ons op.

tags: L-elementen voor tuin, betondelen in U-vorm