Tuinverlichting
Met buitenverlichting geniet je het hele jaar door van je tuin. Of je nu binnen of buiten bent. Daarnaast is licht in de tuin praktisch en zorgt het voor een veilige woonomgeving.
Functioneel licht
Licht is in de eerste plaats functioneel; het creëert immers meer zicht. Buitenverlichting maakt dat je de auto naar de juiste oprit stuurt, het pad naar de voordeur ziet en het sleutelgat kunt vinden. Dat maakt het leven een stuk makkelijker!
Sfeervol buitenleven
’s Avonds heerlijk eten en drinken met familie of gezellig bijpraten met vrienden; op mooie dagen geniet je met sfeervolle verlichting extra lang van het buitenleven. Het jaar rond zorgt buitenverlichting ervoor dat je vanuit huis een mooi verlichte tuin in kan kijken. Zo betrek je de tuin ook bij het leven binnenshuis.
Veilig met licht
Het is bewezen dat de aanwezigheid van buitenverlichting de kans op inbraak aanzienlijk verkleint. Voldoende verlichting zorgt dus voor een veiligere woonomgeving. Ook uw tuin verdient dus licht. Met het assortiment van In-Lite en Gardenlight buitenverlichting kunt u een complete tuin verlichten. Hoeveel verlichting u kiest, hangt uiteraard af van uw smaak budget. Daarnaast kunt u natuurlijk ook kiezen om klein te beginnen en later uw verlichting uit te breiden.
Lichtplan
Voor een mooi verlichte tuin maakt u eerst een lichtplan. Maar wat zorgt er nu voor dat uw lichtplan slaagt? Wanneer komt uw tuin ’s avonds het beste tot zijn recht? Het antwoord is: lichtbalans. We onderscheiden 4 criteria voor een goede lichtbalans in de tuin.
Zichtlijnen
Bedenk van waaruit u ’s avonds de tuin wilt kunnen overzien. Bijvoorbeeld vanuit de woonkamer of het terras. Dit zijn de zichtlijnen waarmee u rekening houdt in uw lichtplan.
Contrast
Zorg ook voor donkere plekken in de tuin. Zo springen de verlichte plekken er uit. Als u de hele tuin zou verlichten is het effect weg.
Intensiteit
Verlichting wordt interessanter wanneer niet alle lichtplekken even groot of fel zijn. Wissel armaturen met groot of fel licht af met armaturen die klein of zacht licht geven.
Richting
Stem de richting waaruit het licht komt af op het te verlichten element en varieer hierin. Zo komen de verschillende elementen in de tuin het beste tot hun recht en ontstaat een speels lichtspel.
In 5 stappen het juiste licht
1. Maak een tuinschets.
Teken de tuin op schaal, zodat je een goed overzicht krijgt. Geef ook de plek van bepaalde elementen (tafel, vijver, boom, trap etc.) aan.
2. Bedenk welke elementen u wilt verlichten
Wat vindt u belangrijk om ’s avonds te kunnen zien. Denk niet alleen aan elementen als een trap of terras maar vooral ook aan mooie hoekjes of bijzondere vormen die met verlichting beter tot hun recht komen.
3. Stel per element de lichtmaat vast
In-lite werkt met een indeling van licht in drie ‘maten’: Small, Medium en Large. Deze staan voor lichtintensiteit en bereik. Met Small licht kan bijvoorbeeld een terras of border gemarkeerd worden, terwijl ‘Large”licht bruikbaar is voor het uitlichten van een grote boom of gevel.
Small: Lage intensiteit, bereik tot 1,5 meter (oprit, terras, traptrede, etc.).
Medium: Middelhoge intensiteit. Bereik 1,5 – 3 meter. (Beelden, struiken, kleine bomen, schuttingen, etc.).
Large: Hoge intensiteit. Bereik meer dan 3 meter. (Gevels, grote beelden, struiken, bomen, etc.).
4. Selecteer de lichtrichting
Geïntegreerde verlichting schijnt vanuit de grond. Bovengrondse armaturen verlichten rondom. Wandverlichting kan zowel rondom als naar beneden schijnen en het licht van spots komt van onderaf. Stem de lichtrichting af op het element dat u wilt verlichten.
5. Kies een armatuur
Nadat de lichtmaat en de gewenste productgroep zijn geselecteerd, kiest u het armatuur. Hierbij speelt uiterlijk een belangrijke rol, maar let vooral ook op het type lichtbrond (LED, halogeen of de traditionele gloeilamp) en de lichtkleur (warm of koel licht).
In-lite en Gardenlight
Het assortiment buitenverlichting van In-lite en Gardenlight is een compleet tuin mee te verlichten. Van het sfeervol verlichten van een pad of terras, tot het uitlichten van een grote boom; voor ieder tuinelement zijn geschikte armaturen verkrijgbaar.
- Grondspots (verwerk je in een ondergrond zoals bestrating, hout of grind).
- Staande lampen (als sfeermaker op het terras, langs een pad of bijvoorbeeld in een border).
- Wandlampen plaats je bijvoorbeeld naast openslaande tuindeuren of op een schutting.
- Systeem. (Afhankelijk van je lichtplan kies je de transformator en 12 volt kabel).
- Accessoires (Diverse (montage)accessoires verkrijgbaar).